Przez żołądek do serca – czy rzeczywiście to powiedzenie sprawdza się w praktyce?
Jeśli jeszcze nie sprawdzaliście, bądź chcielibyście poszerzyć swoją wiedzę w tym temacie, okazję ku temu daje nam wykład otwarty zatytułowany: „Od „grzesznego kąska” po „gejzer namiętności”. Nazwy własne w świecie kuchni erotycznej”.
Wydarzenie zorganizowane zostanie dzięki współpracy Koła Naukowego Onomastów „Onoma” i Muzeum Regionalnego w Głogówku.
Wykład wygłosi mgr Agnieszka Wojcieszek, zaś poprowadzi go Kinga Markowska.
A jak przedstawia się jego program? Zobaczcie sami:
1.„Gra wstępna, czyli przegląd afrodyzjaków”
2. „Słowo o pradawnej mocy nasięźrzału – historia pierwszego chciwego spojrzenia”
3. „Menu na „głowy bolenie i kuśki stojenie””
4. „Waniliowe gruchanko i świńskie zabawy, czyli analiza od środka”
5. „Z ust do ust – o funkcjonalności erotycznych nazw”
6. „Deser a’la viagra, czyli (nie)przyzwoity poczęstunek”
7. „A na zakończenie… orgazm po włosku!”
Jednak co dokładnie kryje się pod tak sformułowanymi tematami? Dwuznaczne, a niekiedy bardzo jednoznaczne nazwy, czy może naturalne afrodyzjaki? Być może nazwa sama w sobie może być afrodyzjakiem? A może to połączenie obu tych kwestii?
O tym przekonać możecie już 24 lutego o godzinie 17:00 w sali 307 Collegium Maius.
Martyna Purzycka, Nicola Klepczyk